του Allan Ungar. Με τους Josh Duhamel, Mel Gibson, Elisha Cuthbert, Nestor Carbonell.
Karma Chameleon
γράφει ο zerVo (@moviesltd)
Ο τίτλος "Ο Ιπτάμενος Ληστής" του αποδόθηκε από δημοσιογράφο εφημερίδα του Οντάριο, όταν εντέλει αποκαλύφθηκε η πραγματική του ταυτότητα, καθώς και η δράση του που απαριθμούσε περισσότερες από 50 ληστείες τραπεζών και κοσμηματοπωλείων, εντός του χρονικού εύρους των τριών ετών, σε όλες, μα όλες, τις επαρχίες της Καναδικής επικράτειας! Ο λόγος που επικράτησε αυτός ο προσδιορισμός για τον διαβόητο κακοποιό με τα ακριβά ντυσίματα και τις αριστοτεχνικές μεταμφιέσεις Γκίλμπερτ Γκάλβαν, είναι διότι για να πραγματοποιήσει τις κλοπές του, ταξίδευε από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, χρησιμοποιώντας αεροπλάνο, επιλέγοντας πάντα την πολυτέλεια της πρώτης θέσης. Ο θρύλος λέει πως ως τακτικός και συνεπής πελάτης της Air Canada, είχε καταγράψει στο ενεργητικό του, περίπου 160 χιλιάδες μίλια πτήσης, στα συνεχή του πέρα δώθε, αναζητώντας τον ιδανικό, ως ελάχιστα φυλασσόμενο, αλλά και πιο προσοδοφόρο στόχο!
Έχοντας καταδικαστεί να εκτίσει την ποινή της κάθειρξης σε φυλακή του Μίσιγκαν, αφού κρίθηκε ένοχος για μπόλικες ληστείες τραπεζικών υποκαταστημάτων, ο Γκίλμπερτ Γκάλβαν, θα καταφέρει να αποδράσει και να το σκάσει, με καινούργια ταυτότητα, πέρα από τα Βόρεια σύνορα των ΗΠΑ, μακριά από το χέρι του Νόμου. Φέροντας πλέον το ψεύτικο όνομα Ρόμπερτ Γουάιτμαν, θα παλέψει να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στην νέα πατρίδα, τίμιο και συνετό, μακριά από τις παρανομίες και τις κακοτοπιές.
Πρώτα φεύγει η ψυχή που λένε, όμως και μετά το χούι, έτσι ο γοητευτικός Αμερικάνος, βλέποντας πως ξεμένει και από παράδες, θα πράξει και πάλι το μοναδικό που γνωρίζει τόσο καλά, να ξαφρίζει τράπεζες, αδειάζοντας τους μετά τεράστιας ευκολίας τα ταμεία. Ειδικά από την στιγμή που οι απίστευτα χαλαρές συνθήκες ασφαλείας τόσο στα καταστήματα, όσο και στις μετακινήσεις του ανά την χώρα, τον διευκολύνουν αφάνταστα, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στις Στέιτς. Συνάμα όμως στην ζωή του ευρηματικού απατεώνα, θα μπει μια γυναίκα, η Άντι, που όχι μονάχα θα την αγαπήσει, αλλά μαζί της θα κάνει φαμίλια, δείχνοντας της ένα άλλο πρόσωπο, τρυφερό και προστατευτικό που δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό, του κανάγια ληστή.
Συνεπώς τι? Η ξανθούλα κυρά, που σε περιμένει καλέ μου διαρκώς στο σπίτι, για να σε φροντίσει από τα κουραστικά ταξίδια σου, με την μουσαντένια ιδιότητα του πωλητή, υπάρχει ενδεχόμενο να σου μεταβάλλει το DNA και από αγύρτης να μας προκύψεις οικογενειάρχης? Και μήπως βοηθήσουν ακόμη πιότερο στην ηθική μεταστροφή τα κουτσούβελα που έρχονται και, κακά τα ψέματα, σου δημιούργησαν μια διαφορετική αίσθηση μέσα σου, στην γνώση πως γίνεσαι γονιός. Μπα! Μεγαλώνουν οι υποχρεώσεις. Πρέπει να βρεθούν ακόμη περισσότερες τράπεζες προς ψείρισμα!
Αληθινή είναι όπως καταλαβαίνουμε η ιστορία αυτή, που συγκλόνισε την Κανούκ κοινή γνώμη στις αρχές της δεκαετίας του 80, κυρίως για την μεθοδολογία που ακολούθησε ο Γκάλβαν / Γουάιτμαν στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του. Αέρινος, χωστός, μπον βιβέρ, διαχυτικός, κοινωνικός στα ιπτάμενα τρανσπορτέισον από το Οντάριο στο Κεμπέκ και από την Αλμπέρτα ίσαμε την Μανιτόμπα, ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, μασκαράς πρώτης, κατά την διάρκεια των εισβολών του στα γκισέ των τραπεζών. Που σημειωτέο, παρότι οπλισμένος, ουδέποτε έβλαψε κάποιον από τους εργαζόμενους ή συναλλασσόμενους σε αυτές.
Στοιχείο άλλωστε που όρισε και τα ελαφρυντικά στην δίκη που ακολούθησε της σύλληψης του, με αποτέλεσμα τα χρονάκια του στην στενή να μην είναι ανάλογα πολλά του...θεάρεστου έργου του κι έτσι τώρα να κυκλοφορεί λέφτερος στο Τρόνοου (όπως το λέει και μια ψυχή) δίνοντας την συγκατάθεση, να γίνει ταινία ο βίος και η πολιτεία του. Ένα σενάριο που μετέφερε στο μεγάλο εκράν, ο νεαρός πλην φιλόδοξος ντιρέκτορ Allan Ungar, με μπόλικη εύθυμη διάθεση, γρηγοράδα στο τέμπο του και επιμονή στο να καταστήσει τον κεντρικό του χαρακτήρα ως συμπαθή, ακολουθώντας έτσι ολόπιστα τις προσταγές του φιλμικού heist είδους.
Και δεν τα καταφέρνει άσχημα, αφού μπορεί το Bandit να έχει χρονική διάρκεια που ακουμπά στο 120λεπτο, κυλάει όμως νεράκι η πλοκή, ακόμη και όταν, λογικά, η τύπου καρναβαλιού κλεψιές, αρχίζουν να επαναλαμβάνονται. Φυσικά για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο στόρι στον σινεμά, έχουν προστεθεί μπόλικα μυθοπλαστικά στοιχεία, αλλά η βασική δομή του πραγματικού συμβάντος παραμένει δεμένη στην αλήθεια. Σε ότι αφορά στην σχέση του με την υπομονετική σύζυγο, τον στενό του συνεργάτη που τον βοηθούσε στο ξέπλυμα, αλλά και τους μπάτσους / διώκτες του, που ούτε στην πιο τρελή τους φαντασία δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν, πως δρούσε ο επικηρυγμένος Μπίλι Δε Κιντ των 80s.
Όμορφη η αναπαραγωγή της εποχής σε ντυσίματα, μαλλιά και ντεκόρ, με μπόλικες μουσικές που την χαρακτήρισαν στο σάουντρακ, με κυρίαρχη εκείνη που πονηρά καθορίζει την περσόνα του δαιμόνιου κλέφτη, φωνής Boy George και που φτιάχνει την πιο έξυπνη σεκάνς του φιλμ, δικαιολογώντας και την περιφερειακή παρουσία στο καστ, ενός μύθου σαν τον Mel. Που περιέργως δείχνει πολύ πιο γηρασμένος, από 65άρης. Όπως αλλιώτικος, μου έμοιασε, από ότι τον θυμόμουν ως Ντάνι Μακόυ στο τηλεοπτικό Las Vegas, ο Josh Duhamel, πιθανότατα λόγω των παραπανίσιων κιλών. Εντάξει, άνετος ο πενηντάχρονος μορφονιός, δίνει κι αυτός τον δικό του γλαφυρό τόνο σε μια ταινία που πραγματοποιεί εντέλει όσα υπόσχεται, να κάνει δηλαδή τον κοσμάκη να περάσει ένα κουλ και ξένοιαστο δίωρο. Α μην το ξεχάσω, να θυμίσει σε κάποιους, σαν και του λόγου μου, πόσο απίστευτο γκομενάκι υπήρξε η Elisha Cuthbert προ εικοσαετίας, όταν μαζί της είχα περάσει κάτι απίστευτα 24ωρα, στην απαρχή της επικρατούσας, πια, μόδας των TV Series...
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 27 Οκτωβρίου 2022 από την Spentzos Films!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δική σου κριτική